sobota, 23 maja 2009

Zupa truskawkowa z kluskami lanymi


Potrzeba: (na 2 osoby)
1/2 kg truskawek
cukier (kilka łyżek)
mąka
1 jajko
sól
woda



Przygotowanie:

Zupa jest super prosta.
Truskawki+trochę cukru+wodę (1-1,5 litr) dajemy do garnka i gotujemy tak żeby truskawki puściły sok,
W kubeczku albo innym naczyniu ucieramy kluski. Mąka+jajko+woda+sól do smaku. Gęstość musi być jak ciasto naleśnikowe.
Jak zupa się gotuje, na wrzącą zupę wylewamy cienkim strumieniem ciasto na kluski. Chwilę pogotować i już gotowe.
(Jeśli zrobimy ciasto gęste możemy kłaść kluski łyżką i porobić kluski o wiele większe)

PS. Jeśli chcesz wesprzeć rozwój tego bloga, kliknij w jedną z reklam na nim umieszczonych.

1 komentarz: