Potrzebujemy: (na 2 osoby)
3 średnie pomidory
1 niewielka cebula
pieprz i sól
Przygotowanie:
Pomidory sparzam i obieram. (Robi się to tak, że wkładam pomidory do naczynia, zalewam wrzątkiem, czekam ok 1 minuty i wyjmuję je z wrzątku i jeszcze ciepłe obieram ze skórki.)
Kroję na pół a potem na plasterki i układam na talerz. Kroję cebulę w drobną kostkę i posypuję pomidory. Jeszce pieprz i sól do smaku i gotowe.
Jest wariant tej sałatki, którego nauczyłem się we Włoszech. Zamiast cebuli stosuje się czosnek, dodatkowo posypuje się oregano lub/i bazylią. Nabiera bardzo fajnego włoskiego smaku.
Obie wersje świetnie smakują z białym lub żółtym serem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz