czwartek, 21 maja 2009

Ryż z sosem słodko-kwaśnym

Potrzebujemy: (Porcja dla 4 osób)
250g mięsa drobiowego (najlepiej kurczak ale jak nie ma to indyk też przejdzie)
2 młode cukinie (wielkości dużego ogórka szklarniowego)
1 cebula
1 cytryna
koncentrat pomidorowy
sól, pieprz, oregano

ryż 4 torebki lub szklanka



Przygotowanie:

Zacznę od ryżu bo to zazwyczaj trwa dłużej.
Ryż jest bardzo fajną rzeczą. Można go gotować na wiele sposobów.
Do tej potrawy chcę uzyskać ryż sypki. Dlatego biorę (dziś użyję ryżu w torebkach) i płuczę dokładnie torebki ryżu w zimnej wodzie. Robię to nalewając trochę wody do garnka i robiąc coś takiego jak pranie ręczne.
Kiedy już woda z ryżu jest klarowna, możemy zostawić ryż trochę w wodzie żeby wciągnął trochę wody. Namoczony ryż szybciej i równiej się gotuje.
Gotować tyle czasu żeby był dobry.

Sos.
Cebulę i mięso kroję w grubą kostkę. Wrzucam na patelnie i smażę, raczej na ostrym ogniu. Jak już będzie mięso ścięte i cebula troszkę zacznie się przypalać dodaję pokrojoną w grubą kostkę młodą cukinię, podlewam niewielką ilością wody i przykrywam. Dosłownie 5 minut, żeby cukinia się nie rozpadła. Dodaję koncentrat pomidorowy i sok z całej cytryny, ale trzeba uważać żeby nie nawrzucać pestek. Jeszcze sól, pieprz i oregano. Chwilka na ogniu i gotowe.

PS. Jeśli chcesz wesprzeć rozwój tego bloga, kliknij w jedną z reklam na nim umieszczonych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz