piątek, 25 września 2009

Kurczak w Kornflejksach

Jest to rodzaj "schabowego" z kurczaka. Jako panierki użyłem chrupiących płatków Corn Flakes, takich jak do zupy mlecznej.

Potrzebujemy: (na 2 osoby)
-1 filet z kurczaka
-płatki kukurydziane
-2 jajka
-kmin rzymski mielony
-olej
-sól

Przygotowanie:
Podwójny filet z kurczaka dzielę na pół.
Dobrze gdyby mięso mogło sobie poleżeć w kminie aby przeszło jego zapachem, bo samo posypanie mięsa niewiele da. Można do kminu i mięsa dodać troszkę oleju i niech poleży.

Płatki kukurydziane jak panierka są upierdliwe, bo nie chcą się przyklejać. Jeszcze nie mam dobrego patentu na przytwierdzenie ich solidnie do mięsa. Na razie rozmaczam je w części jajka, drugą część rozrabiam z kminem, mięso maczam najpierw w jajku, potem w płatkach i tak kilka razy na zmianę, żeby trochę tych płatków się przykleiło.

Smażę na głębszym oleju niż normalnie kotlety, do złotego, tak żeby mięso się ścięło w środku, ponieważ jest dość duży kawałek. Podawać z ziemniakami i czymś kiszonym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz