niedziela, 27 września 2009
Zupa dyniowa na ostro
Potrzebujemy:
-1 kg dyni (około)
-1 cytryna
-chili
-chleb
-2 duże cebule
-olej
Przygotowanie:
Z dyni wybrać środek z pestkami, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, podlać wodą i wstawić do gotowania. Obieramy cebulę, kroimy na cztery i dorzucamy do dyni, niech się razem ugotują. Jak już się ugotują, bierzemy blender i rozdrabniamy wszystko na jednolity krem. Dodajemy sok z jednej cytryny i odrobinę chili. Próbujemy czy jest wystarczająco ostre. Ważne aby wiedzieć, że chili nabiera swojej mocy dopiero po kilku minutach, dlatego warto poczekać z dosypaniem chili kilka minut, żeby się nie okazało że naszej zupy nie da się zjeść.
Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, robiąc grzanki do zupy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz