piątek, 25 września 2009
Falafel
Potrzebujemy: (wyjdzie dużo)
-0,5 kg ciecierzycy (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością i w Czechach)
-2 kanapki chleba zwykłego
-jajko
-kmin rzymski,
-cebula
-sól
-kurkuma
-bułka tarta
Przygotowanie:
Ciecierzycę trzeba namoczyć dzień wcześniej. Jak już się namoczy gotujemy około godziny.
Odlać wodę do naczynia (będzie potrzebna). Ciecierzycę mielimy lub blenderujemy. Chleb namaczamy w wodzie z gotowania, też mielimy i cebulę też. Do przemielonej masy wbijamy jajko, sypiemy bułkę tartą. Musimy poformować kotleciki więc do odpowiedniej konsystencji dolewamy stopniowo wcześniej odlaną do naczynia wodę z gotowania.
Dodać pół łyżeczki kurkumy, na kminie nie oszczędzam, nawet do 4 łyżeczek daję.
Przedstawione na zdjęciach falafele zawierają jeszcze w środku pokrojone w kostkę czarne oliwki, stąd te czarne plamki.
Formujemy kulki średnicy ok.4 cm..
Smażyć na dość głębokim oleju
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz