czwartek, 27 sierpnia 2009
Prawie jak kebab :)
Potrzebujemy:
-0,25 kg mięsa (ja użyłem filet z kurczaka, zapłaciłem 4pln)
-kilka ugotowanych ziemniaków np z wczorajszego obiadu (1 pln)
-1 kapusta pekińska (2 pln)
-4 średnie pomidory (1 pln)
-1 cebula (0,3 pln)
-pół papryki czerwonej (0,8 pln)
-kefir (duży kubek 0,4-0,5 litra)(2 pln)
-kilka ząbków czosnku
-kurkuma
-kmin rzymski
-olej
-sól
-pierz
Przygotowanie:
Na patelnię wlewam olej, wsypuję łyżeczkę kurkumy i dwie łyżeczki kminu rzymskiego mielonego. Nastawiam żeby się grzało (bo nasza kuchenka dość długo się nagrzewa), w tym czasie kroję mięso na kawałki. Wrzucam na rozgrzany olej i niech się dobrze przysmaży tak żeby było chrupiące. W tym czasie kroję ziemniaki w plasterki, dorzucam do mięsa, zmniejszam grzanie i niech sobie czeka.
Sos: wlewam kefir do naczynia, przeciskam przez wyciskarkę ząbki czosnku, dodaje sól, pieprz i mieszam.
Sałatka: Kapusta pekińska + pomidory + cebula pokrojona w ćwierć talarki + papryka czerwona pokrojona i wymieszać.
Wykładam na talerz sałatkę, na to mięso i polewam całość sosem.
Czas przygotowania około 20 minut.
Etykiety:
cebula,
czosnek,
kapusta pekińska,
kefir,
kmin rzymski,
kurkuma,
mięso,
olej,
papryka czerwona,
pieprz,
pomidory,
sól,
ziemniaki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciekawa propozycja. Ja robię gulasz z gotową przyprawą do kebabu, rodzince smakuje :)
OdpowiedzUsuńFajny Kebab takiego z ziemniakami jeszcze nie jadłam...ojjj moglabym je jeść na okrągło... pozdrawiam z Kutna...;)
OdpowiedzUsuń