piątek, 21 sierpnia 2009

Papryka faszerowana w pomidorach


Potrzebujemy:
-kilka papryk
-kilka pomidorów (za 6 papryk i pomidory zapłaciłem 2,20)
-wołowina mielona (poprosiłem o garść wołowiny, zapłaciłem 1,90)
-woreczek ryżu
-duża cebula
-sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, curry





Przygotowanie:

Najpierw nastawiam ryż, gotuję tak żeby był tylko trochę podgotowany, wyławiam woreczek ale nie wylewam wody z gotowania ryżu. Cebulę podsmażam na patelni, dorzucam do tego wołowinę, pod koniec smażenia wsypuję wcześniej podgotowany ryż. Dodaję curry, paprykę ostrą, pieprz Dokładnie mieszam.



Do wody po ryżu wrzucam pomidory (3 duże wystarczą) i rozdrabniam blenderem. Jeśli woda jest gorąca to radzę uważać bo może chlapać.
Papryki muszę odpestkować. Wycinam tuż przy szypułce nożem o wąskim ostrzu. (Patrz zdjęcie).

Jak już się upewnię, że w środku nie zostały żadne pestki, wkładam farsz do papryk. Jak już napełnię wszystkie układam je w garnku po gotowaniu ryżu w którym teraz jest braja pomidorowa. Posypuję majerankiem i solę wszystko. Nastawiam i niech się powoli gotuje.

3 komentarze:

  1. jejku, to musi być dobre! na początku nie umiałem zakumać jak ty wsadzasz te papryki do pomidorów, ale pomysł gotowania ich w puree pomidorowym jest extra!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest naprawdę super. Sos pomidorowy robi się gesty od skrobi ryżowej.

    Mam jeszcze fajny przepis na dynię faszerowaną z fetą i oliwkami, ale na to trzeba poczekać do sezonu dyniowego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja będę miał trochę dyni, jak już przyjdzie ich czas, więc jak będziesz w sezonie w okolicy, to zapraszam po dynkę. ;)

    OdpowiedzUsuń