poniedziałek, 31 maja 2010

Zupa kminkowa na dwa dni.

Polecam dla kobiet karmiących piersią dzieci ze względu na właściwości kminku. Kminek pobudza laktację oraz podobnie jak koper zapobiega powstawaniu kolki u dzieci.


Potrzebujemy:

1 kurczak surowy (w wersji studenckiej kurczaka zastępujemy kostką rosołową)
5 marchewek
2 pietruszki
1 seler
kminek mielony
sól
makaron

Przygotowanie:
Kurczaka zakupionego w sklepie, zawsze jeszcze przed gotowaniem obdzieram ze skóry. Są tam często pozostałości stosin piór i takie różne, które nie chcę żeby pływały w zupie.
Asystuje mi w tym jak zwykle pies.
Odarte i umyte mięso wkładam do garnka. Marchew kroję przynajmniej na ćwiartki, pietruszkę i seler drobno. Zalewam wodą, solę i gotuję. Prawie jak rosół.

Pod koniec gotowania wsypuję kminek mielony. Gotuję tylko tyle żeby kminek puścił smak, ale nie uciekł cały aromat w trakcie gotowania.

Podawać z makaronem tak jak rosół.

1 komentarz:

  1. ha ha ha przpraszam ale opis przygotowań tej zupy mnie rozbawił-punkt za poczucie humoru :) o takiej zupie (tzn kminkowej) jeszcze nie słyszałam :)

    OdpowiedzUsuń