Leczo schodzi u nas zawsze w dużych ilościach. Dlatego też mamy różne jego warianty od "lecza wypasionego" do "lecza minimalowego". Różnią się składem.
Potrzebujemy: (dla 2 osób /ogromna porcja/ lub 4 osób /normalna porcja/)
-2 cukinie
-1 duża cebula
-coś mięsnego (dzisiaj wrzuciłem pojedynczy filet z kurczaka)
-pół koncentratu pomidorowego
-majeranek
-pieprz
-sól
-olej
-ziemniaki (ryż lub chleb czyli coś z czym zjemy leczo)
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w półtalarki, mięso pokroić tak jak na gulasz (można użyć kiełbasy, parówek lub inną padlinkę którą się akurat ma). Podsmażyć na patelni.
Cukinie pokrojone w kostkę dodać do smażącej się cebuli z mięsem. Wsypać przyprawy i dusić jakieś 10 minut pod przykryciem. Po 10 minutach do całości dodać koncentrat pomidorowy (lub przecier jak ktoś ma) i jeszcze chwilę podusić.
Podawać z ziemniakami utuptanymi, ryżem lub chlebem.
Świetna potrawa na wszelkiego rodzaju imprezy, dobrze smakuje podczas imprezy i rano po ... :P
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz