piątek, 4 czerwca 2010

Ciasto korzenne

Pewnie nieraz zastanawialiście się jak podać na stół ciasto, które wcześniej zostało już rozkrojone. Sposobem na to jest PACMAN :P A teraz przepis.



Potrzebujemy:
4 jajka
1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
0,75 szklanki oleju
0,75 szklanki mleka
2 łyżki miodu
cukier waniliowy lub wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka goździków mielonych
trochę kardamonu
trochę imbiru
2 łyżeczki kakao
kasza manna do wysypania formy

Przygotowanie:
Na początek do blachy wlewam troszkę oleju i rozprowadzam tak, żeby przykleił na dnie i brzegach kaszę manne.
Do naczynia wsypuję wszystko poza proszkiem do pieczenia. Ponieważ korzystam z robota, nie bawię się w rozdzielanie jajek, tylko całość chwilę dużej ubijam.
Na koniec daję proszek do pieczenia i jeszcze chwilę miksuję.
Wlewam do formy i nastawiam do pieczenia na małym płomieniu w piekarniku.
Ciasto przygotowuje się około 10 minut, pieczenia około 40-60, więc nie jest jakieś strasznie pracochłonne.

3 komentarze:

  1. Pacman rządzi! :D Bardzo pomysłowe ^^
    Trochę przeraża ilość przypraw, można to zastąpić zwykłą przyprawą do piernika?

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma letko, musi być dużo

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie raz pojawił się taki omlet :)

    http://breakfast.blox.pl/2009/12/Omlet-cynamonowy-Pacman.html

    OdpowiedzUsuń